VLI-20200202-43

Tien jaar geleden leerde ik op een kung fu-school in Rotterdam de leeuwendans. Tijdens de leeuwendans worden er namelijk basisbewegingen van kung fu gebruikt. Het is een traditionele dans die vaak wordt uitgevoerd tijdens speciale gelegenheden, waaronder Chinees Nieuwjaar. Men gelooft dat het geluk en voorspoed brengt, omdat het de kwade geesten verjaagd. Die worden onder andere verjaagd door de muziek. Twee jaar geleden besloot ik uiteindelijk mijn eigen Aziatische entertainment bedrijf te starten waarmee we verschillende shows geven.

Er worden verschillende verhalen uitgebeeld tijdens de leeuwendans. Eén daarvan is het verjagen van het zogenaamde Nian-monster. Dat monster at alle oogst op van de boeren in een Chinees dorp en niemand durfde tegen hem op te komen. Uiteindelijk kwamen de dorpelingen erachter hoe zij het monster konden verslaan, namelijk met een rood leeuwengewaad en door luide geluiden te maken met pannen. Hierdoor werd de Nian uiteindelijk verjaagd. Dat is het verhaal dat uitgebeeld wordt tijdens het Chinees Nieuwjaar.